Wat kun je verwachten in een tantrales?

 

Tantra is vooral ervaringsgericht, dus er zal slechts gedeeltelijk iets verteld worden over wat Tantra inhoudt, waar het vandaan komt en hoe je het kunt toepassen. Met name zullen we ons bezig houden met manieren om onszelf en ons bewustzijn te verruimen. Dit doen we d.m.v. fysieke oefeningen, speciale manieren om te ademen, ons te richten op het hart en zachtheid en onze energie op te wekken met beweging en te laten stromen in vrijheid. Een belangrijk aspect is ook hoe we onze aandacht richten en met welke intentie we iets doen.

 

Vraag:

Waarom wordt Tantra vaak als zo bijzonder ervaren en hebben mensen zulke intensieve ervaringen als ze tantrische oefeningen doen of massages ondergaan?

 

Antwoord:

Omdat we in Tantra het geheel van alle bovenstaande aspecten gebruiken om onszelf, de ander en de wereld te ervaren, te zien en te ontmoeten.

 

Voorbeeld:

Je kunt je voor stellen dat als je alleen je ogen gebruikt om naar een bloem te kijken dat dat mooi is... Maar als je je ogen gebruikt, je neus gebruikt, je oren open zet voor alle geluiden om je heen, diep ademt, je lichaam en energie bewust voelt in het nu en beseft dat alles doordrongen is van het onnoembare.... (licht, de bron, liefde etc.), dan wordt de ervaring van een bloem een intens geheel van een enorme kleurrijkheid op allerlei nivo's. Zo ook de ontmoeting met jezelf op deze manier of de ontmoeting met een partner of een ervaring die je hebt.

 

We gebruiken dus allerlei manieren om ons lichaam, onze energie en zintuigen wakkerder te maken. En dat is vaak ontzettend aangenaam. Soms komt er ook oude pijn omhoog, dat is welkom. We verwerpen niets binnen Tantra, zowel de schoonheid van dingen als de lelijkheid, als het genieten en de pijn, alles mag z'n ruimte krijgen. En dat er niets weg hoeft geeft juist rust en blijheid.

 

WAT KUN JE NIET VERWACHTEN IN MIJN TANTRALESSEN?

 

We doen de oefeningen met onze kleren aan. Als we gaan masseren bepaal jezelf wat je uittrekt, maar ondergoed blijft altijd wel aan. Er zal geen sexueel contact zijn met elkaar, ik geef les in "witte" Tantra, d.w.z. dat ik je alle technieken aan kan leren die je bewustzijn verruimen en je (sex)leven kunnen verbeteren en meer voldoening zullen geven. Maar dat je dat in je privéleven verder toe kunt passen. Er zal geen a-sociaal gedrag getolereerd worden, respect voor elkaar en vertrouwen vormen de basis. Hygiëne wordt gevraagd, kom schoon en liefst zonder parfum naar een les.

 

Zolang je in mijn les bent ben je verantwoordelijk voor je eigen lichaam en spullen. Geef zelf je grenzen aan, je hoeft niets te doen wat je niet prettig vindt. Realiseer je wel dat we werken met meditatie, beweging en ademtechnieken, dus dat je zelf wel enigszins open moet staan voor zulke zaken, anders kan het ook een les negatief beïnvloeden voor de anderen.

 

En als laatste: Kom genieten en ontdekken.

Tantrales